Chinese thee bestaat al minstens 3000 jaar en is de oorsprong van alle theeën en theetradities die wij kennen. De Japanse en Indiase theeculturen zijn in de Tang dynastie (618 – 907) ontstaan en de Engelse rond 1800. Alle thee stamt af van dezelfde plantensoort. De groeiplaats, het klimaat, het plukken en het bewerken bepalen de uiteindelijke kleur, vorm, geur en smaak.

 

OVERHEID

Thee is dusdanig belangrijk in het Chinese leven; de geschiedenis en de cultuur, dat alles wat ermee te maken heeft streng door de Chinese overheid wordt gecontroleerd. Elke theesoort kent hele specifieke en strikte door de overheid vastgestelde kwaliteitseisen en -gradaties.

TCM TRADITIONAL CHINESE MEDICINE

Alle gezondheidseigenschappen die bij de theeën staan vermeld zijn gebaseerd op wat algemeen wordt aangenomen in ‘TCM’ (Traditionele Chinese Geneeskunde). Deze bestaat al duizenden jaren is gebaseerd op een holistische aanpak. Sommigen eigenschappen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Gerijpte White Tea wordt binnen TCM beschouwt als medicinaal; het kan koorts verlagen en giftige stoffen afdrijven. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een verkoudheid te verhelpen of een zonnesteek te voorkomen.

THEEÏSME EN BUDDHISME

Tussen Theeïsme en Buddhisme zijn sterke overeenkomsten:

1. LAAT DIE BEKLEMMENDE ANGST LOS

Wees vrij van stress en zorgen in dagelijkse momenten. Het theeblad smaakt een beetje bitter, maar daarna volgt zoetigheid. Theedrinken is alsof je het leven proeft.

2. KALMTE

Terwijl Zen adepten rustig zitten en in stilte overpeinzen, is thee het enige dat zij drinken; het helpt bij het denken en voorkomt dat men slaperig wordt. Thee is de beste vriend van Zen beoefenaars.

3. ALLEDAAGSHEID

Door meditatie komen uit de normaalste kleine dingen grootse inzichten voort. Thee is één van de meest alledaagse zaken die wij kennen. Alledaagsheid is de werkelijkheid.

4. ONTSPAN ELKE DAG

Probeer het zware werk eens te laten liggen en neem even de tijd om te ontspannen. Drink een kop goede thee en maak je niet druk over futiliteiten.